LA RESISTÈNCIA A L'OCUPACIÓ


L'actuació de les forces autòctones es va articular en cossos civils com a sometents, miquelets i partides de croada, assimilades a la guerrilla, que van exercir un paper fonamental durant la guerra a Catalunya.

La Junta Suprema del Principat va acordar formar el 1808 un exèrcit de 40.000 efectius, cridant a cinquenes a tots els homes (preferentment solters), entre els 16 i els 40 anys d'edat. La resposta va ser molt escassa i els objectius no es van complir, doncs poc més de la quarta part dels cridats van acudir. Catalunya va tenir, precisament, l'únic exèrcit dels que es formen a Espanya el 1808, que subsisteix amb continuïtat fins a 1814. I en ell van comptar decisivament els "miquelets" (el seu aportament qualitatiu va ser sempre superior al quantitatiu: el 1808 no es mobilitzarien més de 10.000 homes) i, sens dubte, els sometents, que constitueixen forces convocades per a l'autodefensa del territori local.

Al comandament de l'exèrcit a Catalunya es van succeir tretze de generals, entre els quals destaquen Palaus, Vives i Redding en una primera etapa, fins a febrer de 1809; Blake, O'Donell i Campoverde fins a la pèrdua de Tarragona el 1811; Lacy i Copons en els últims temps de la guerra. El nombre d'individus que componien l'exèrcit a Catalunya ha estat molt discutit. Segons Casinello, en el moment de major mobilització (gener de 1811) tindria 41.193 soldats; al final de la guerra només tindria 27.495. Els generals que van gaudir de major popularitat a Catalunya van ser O'Donell i, sobretot, Campoverde. Altres, com Blake, no van tenir bona premsa, entre altres raons per la seva incapacitat d'evitar la caiguda de Girona després dels set mesos de setge. Però la popularitat va ser sempre fluctuant. Lacy, que durant la guerra va ser poc estimat, després seria, com a liberal enfrontat a Fernando VII, molt recolzat per la societat catalana que es va oposar molt ferventment a la seva execució.

LA FORMACIÓ DE MIQUELETS I SOMETENTS

Sometents i miquelets, les organitzacions tradicionals de defensa catalana, es van mobilitzar tant en la Guerra Gran (des de 1793 fins a 1795) com en la Guerra del Francès (1808-1814).

L'exèrcit professional havia desaparegut després que les tropes de Duhesme haguessin pres Barcelona. Les Juntes Corregimentales i la Junta Superior del Principat, constituïda a Lleida el 18 de juny de 1808, van promoure la formació dels Terços de miquelets i un Sometent general. Al llarg de la guerra, ambdues formes d'agrupació van ser adoptades pels propis militars, i les seves accions sovint se superposen amb les dels grups guerrillers.

Els miquelets eren una milícia paramilitar, mercenària i de caràcter voluntari, contractada per les autoritats locals o les juntes de guerra, amb l'objectiu de dur a terme accions especials o com reforço de les tropes regulars. A diferència dels sometents, que operaven a prop dels seus respectius pobles i llogarrets, els miquelets eren mòbils i independents i tenien una jerarquia similar a la de l'exèrcit. A la pràctica, miquelets i sometents sovint es confonen amb les formes tradicionals d'organització militar.

El primer Sometent català es va formar a començaments de juny de 1808. Els ciutadans d'Igualada, Manresa i altres ciutats veïnes van organitzar un Sometent a les muntanyes del Bruc amb l'objectiu de detenir la marxa del general Schwartz. L'escaramussa, que va tenir lloc el 6 de juny, va tenir l'efecte desitjat i va aconseguir posar les tropes imperials en fuga. La participació dels suïssos del regiment de Wimpffen a l'acció s'ha de tenir en compte, així com la d'altres soldats regulars, molts d'ells desertors de Barcelona. La seva participació també va ser decisiva a la segona acció del Bruc el 14 de juny, dirigits per Joan Baget, un escrivà de Lleida, en la qual, a més dels sometents de Manresa i Igualada van participar els terços de Lleida i Cervera, entre els quals també hi havia tropa suïssa, més de 500 homes, vestits com|com a camperols, fins i tot amb barretina.

Va ser una victòria psicològica, la primera derrota que l'exèrcit de Napoleó va sofrir fins a Bailén, i es convertiria en un símbol àmpliament explotat pels militars i autoritats civils contra la campanya de propaganda francesa. Des del punt de vista de l'organització de la seva defensa, després de la batalla del Bruc, altres pobles que no havien aixecat anteriorment sometents, com Vilanova i la Geltrú, ràpidament ho van fer.

El coneixement del terreny, sobretot les muntanyes, va permetre els sometents i miquelets causar grans pèrdues a l'exèrcit napoleònic. Amb l'ajuda de la població local, els patriotes van dur a terme una guerra defensiva de desgast, en no acceptar batalla franca llevat que tinguessin clara superioritat numèrica.

Es pot destacar que la primera acció dels sometents va ser a Arboç, el juny de 1808. Els sometents de Vilafranca del Penedés, La Segarra i l'Urgell, van atacar a la divisió francesa al comandament de Chabran, que en represàlia va saquejar i va calar foc a tota la ciutat.

Va succeir també l'escaramussa de Congost el 4 de juliol, en la que sometents i miquelets van participar sota les ordres de Francesc Déu de Llisa i Josep Colomer i Riu, i la defensa del castell de Mongat, i va impedir als francesos prendre Capellades.

L'alçament del Sometent només es va dur a terme en moments de gran perill, i es va utilitzar sistemàticament per les autoritats des de 1808 fins a 1811. El 19 de juny, la Junta Superior del Principat va acordar formar un Sometent al comandament de J. Baget (un oficial d'artilleria), junt amb altres comandants de sometents, Montanyà (Manresa) i R.Riera (Igualada).

Entre el 20 i el 23 de juny de 1808, es va acordar la formació d'un exèrcit de 40.000 homes (40 terços de miquelets) de tots els pobles del Principat. El tercer article del Reglament va establir que, una vegada que cada poble hagués aportat la força que se li demanava, la meitat d'ella havia de constituir-se en reserva "per servir com a sometents sempre que fos necessari".

La Junta de Tortosa ja havia proporcionat 1.200 homes a començaments d'octubre de 1808, i Vic, 800, encara que altres ciutats sota control francès no ho van fer amb la mateixa velocitat.

Sometents a la batalla del Bruc, segons una obra de Ramón Martí i Alsina.


Si a les accions de juny havia estat el Sometent l'única tropa armada civil que hi va participar, en les de juliol se li van unir els miquelets.

Quan les tropes regulars, al comandament del marquès de Palacio, van desembarcar al port de Tarragona l'1 d'agost d'aquell primer any de guerra, la planificació de la guerra va passar a les mans dels militars. A partir d'octubre, Joan Miquel Vives, després d'haver estat nomenat comandant de l'exèrcit, va concentrar els seus esforços en l'organització de l'exèrcit regular, integrant els miquelets a la seva avantguarda.

El setembre, el Sometent es va dissoldre, per a gran enuig de la Junta de Martorell, i els seus elements es van incorporar, junt amb els miquelets, a la formació de la línia del Llobregat. Durant els mesos d'octubre i novembre, l'objectiu principal era organitzar el lloc de Barcelona, a fi d'alliberar la capital. L'aparició de Gouvion de Saint-Cyr, general del VII Cos d'Exèrcit, va obrir una nova etapa en el conflicte, i els errors estratègics comesos per Vives van portar a aquell general a derrotar a les forces patriòtiques el desembre (Rosas va caure el 5, Cardedeu el 16, Molins de Rei el 21). El desastre de Molins de Rei va portar a la desorganització total de les forces regulars.

El suís Teodor Reding, que va reemplaçar Vives al comandament de l'exèrcit a Catalunya, no va perdre temps en la preparació de la defensa de Tarragona. Per això, tornant als sometents, va ordenar que pressionessin contínuament l'enemic.

Reding va restablir l'ordre civil a Tarragona i va ordenar al mariscal de camp J.Joaquín Martí l'elaboració d'un pla per reorganitzar les forces dels miquelets. Es va tenir en compte la reducció del nombre de Tercios a fi de posar-los d'acord amb la disposició de recursos financers, per introduir una mica de disciplina i per activar els sometents com una força de reserva.

A començaments de gener de 1809, el brigadier Iranzo va fer un nou intent de reorganitzar el Sometent, però només va aixecar una columna de voluntaris però amb elements sospitosos de bandolerisme o rebuigs d'altres tropes. La decisiva derrota de l'exèrcit a Valls, el 25 de febrer de 1809, va significar la seva desaparició.

Arran d'aquests desastres, es va fer un intent de posar algun tipus d'ordre en els sometents, per al qual es van proposar dos cossos: el primer de miquelets o regulars fins a l'edat de 35 anys; el segon per a aquells que superaven aquesta edat, a servir amb els sometents o les companyies d'honor. Alhora, miquelets i sometents compartirien el mateix comandant a cap.

Finalment, el juny de 1809, R. Milans del Bosch i J. de Prats van presentar un nou pla a la Junta per crear la línia de regiments i batallons de tropes lleugeres de miquelets, encara que no va sortir res d'això.

El 1809 la Junta Superior del Principat va dividir el Sometent en quatre divisions : la devisió de l'Empordá, que anava a operar des de la frontera fins al Ter; la del Montseny, per cobrir la zona entre el Ter i el Tordera; la del Vallés, del Tordera fins al Besós; i la del Llobregat, per operar des de la capital fins al Penedés. Joan Clarós va ser inspector general de les quatre divisions; Rovira, comandant de la primera divisió, i les altres tres van ser posats sota el comandament dels governadors de Vic, Mataró i Vilafranca respectivamente.

Al comandament d'alguns sometents hi havia clergues com el Padre Franciisco Campos, qui va dur a terme una sèrie d'accions exemplars a la zona de l'Empordá.

Sorgit a la comarca del priorat, el Sometent de Porrera, dirigit pel guerriller Josep Pellicer i Fort, va capturar la major part de la munició i aliments a un comboi francès a finals de 1809. La seva participació va ser decisiva en la batalla al riu Valls i en el pont de Goi, que va tenir lloc el 25 de febrer de 1809, en la qual el governador militar de Tarragona, el general Redding, va ser ferit de mort. Aquest encontre amb les tropes del mariscal de Saint-Cyr va portar a la derrota de l'exèrcit espanyol i a la desmoralització dels sometents del Priorat.

A març i abril de 1809 els sometents i miquelets del Vallés Oriental van fer la vida difícil a l'enemic que havia pres el 23 de març Terrassa, i Sabadell dos dies més tard. L'acció del Sometent d'aquesta última ciutat, al comandament de Turull de Sentmenat, va obligar els francesos a retirar-se, però van tornar el dimecres sant, amb més home i van prendre revenja entre la població.

El juny de 1808, el capità Antoni Roca, un veterà de la Guerra del Rosellón, va ser nomenat per José Palafox comandant de les tropes regulars i de les del Sometent d'Igualada, i el 22 de juny li va fer comandant de l'ala dreta de les forces a Tortosa, Tarragona i Vilafranca. El capità es va convertir al cor i l'ànima de la resistència d'Igualada, junt amb un guerriller de la vila, Antoni Franch.

El juliol de 1811, l'exèrcit francès amenaça Montserrat, la presa del qual bastió es temia desastrosa per a Igualada i Terrassa. La Junta va ordenar que, mentre l'exèrcit s'estava reagrupant, un Sometent s'havia de plantar als pobles propers, una vegada que l'enemic creués el riu Anoia. Els pobles s'encarregarien del subministrament, i els seus magistrats organitzarien el repartiment.

L'objectiu seria pressionar a l'enemic per tots els mitjans possibles, "especialment a les muntanyes, atacant la rereguarda enemiga per interceptar els comboies".(...). El Sometent s'organitzarà en companyies de 100 homes, que eligirán al seu comandant, que serà un capità, i un tinent i el sergent corresponent". El reclutament del Sometent es faria amb els homes d'entre 18 i 50 anys, tots els que poguessin portar armes, excepte els magistrats i sacerdots que no desitgessin fer-ho.

Les queixes de lagunos pobles sobre les contribucions excessives que es veien obligats a pagar per al Sometent, i el continu fracàs de les seves accions va obligar a la Junta Superior del Principat a decretar que l'exèrcit regular només avia de ser ajudat amb aliments, però en cap cas amb diners.

Però el principal problema que enfrontaven els sometents era la logística, la falta d'armes i municions.

Després de la caiguda de tarragona, es va dir que l'exèrcit "castellà" tenia la intenció d'abandonar el Principat. D. Jacint Buniva de Morera, un subtinent en el Regiment d'Infanteria de Basa, va proposar a la Junta Superior un "pla o acord per a la millor administració i la salvació de la província de Catalunya", sobre la base de la formació d'un Sometent general, amb els camperols dels pobles organitzats en quatre divisions, sempre llestes per combatre l'enemic.

L'agost de 1811, la Comissió d'Armaments va proposar una sèrie de lleis per al Cos de Reserva o Sometent, a fi de castigar la desobediència i la ruptura de la llei i l'ordre. Tots els reservistes havien de presentar-se als districtes dels pobles indicats per dur a terme les accions ordenades i prestar l'obediència deguda als seus superiors, ja que "la subordinació és la base de tota la instrucció militar". Va sancionar la col·laboració amb l'enemic amb la més greu de les penes i, en final, va intentar militaritzar el Sometent.

Després de la captura del castell de Figueres per la columna Rovira l'abril de 1811, el comandant de l'exèrcit Campoverde decreta la formació el mes d'abril d'un Sometent general d'uns 6.400 homes distribuïts de la següent manera: Junta de Tarragona, 1000; Junta de Montblanc, 400; Junta de Cervera, 1.500; Junta de Lleida, 500; Junta de Manresa, 1.500; Junta de Vilafranca, 1.500. Quan Tarragona va ser assetjada, la indecisió de la Junta va obligar a la suspensió del Sometent, però el juliol es va tractar de reorganitzar-lo a Solsona, amb 12.500 homes, amb exclusió dels desertors de les seves files.

Quant als miquelets, fins i tot abans de la decisió adoptada per la Junta Superior catalana, entre el 20 i el 23 de juny de 1808, de formar un exèrcit de 40.000 homes, algunes juntes locals i pobles com Vic, Olot, Lleida i Girona ja l'havien format. Elegits de molt cura, es van formar regiments d'un miler d'homes. Uniformats i assalariats, eren poc diferents de les tropes de l'exèrcit regular, amb els seus caps nomenats pel comandant de l'exèrcit i els altres oficials fins al grau de capità nomenats per les Juntes locals. Van retre homenatge a l'arcàngel San Miguel, per ser fidels a les tradicions antigues. El seu uniforme, segons l'acordat per la Junta el 7 d'agost, va ser jaqueta grisa, amb botons del mateix color. A la gorra, una roseta amb els colors nacionals.

A fi d'evitar intrigues i altres problemes, a començaments d'octubre de 1810 la Junta Superior va ordenar que els capitans miquelets n'havien de rebre 20 reals al dia, 16 els tinents i 12 els subtinents "per la qual cosa, com és el salari per als oficials en tots els terços han de ser iguals". Tenien, doncs, els mateixos drets i prerrogatives que l'exèrcit regular.

Els miquelets van ser també responsables d'alguns desagradables incidents, com va denunciar la Junta de Mataró a la Junta Superior el 24 de gener de 1809, referint-se a la destrucció d'armes per part de miquelets de la ciutat a fi d'evitar el servei..

Per la seva part, la Junta de Granollers va ser la més crítica amb el comportament dels miquelets en les operacions de l'exèrcit francès per San Jeroni de la Murtra, que va provocar la dispersió de les tropes de Milans del Bosch: "els miquelets, lluny de retirar-se en bon ordre, com s'esperava, va córrer i es va dispersar als turons en vergonyosa fuga."

Es va demanar a la Junta que anomenés un general per imposar l'ordre i la disciplina militar.

Sometents i miquelets van participar en el segon i tercer llocs de Girona, juliol-agost de 1808 i juny-desembre de 1809 respectivament, al comandament de Bertrán, Clarós, Rovira i Llauder. El 6 d'agost de 1808, el marquès de Palacio, que va presidir la Junta Superior del Principat, va enviar al comte de Caldagués diversos milers de miquelets i quatre companyies de regulars per a la defensa de la fortalesa. El 14 de juny a Castellar del Vallés se li va unir Clarós amb 2.500 miquelets i el coronel Milans amb 800 sometents, a més dels 3.000 miquelets portats pel coronel Baget de Martorell.

Quan va arribar a prop de la fortalesa, es va reunir amb els dos coronels i van acordar un atac conjunt al castell de totes les forces assetjadores.

L'atac combinat, el 16 d'agost, dels defensors i les tropes de Caldagués forçava Reille a creuar el Ter i a Duhesme a concentrar les seves forces en Santa Eugenia. D'aquesta manera, Girona va ser alliberat i les forces franceses, dividides, es van retirar a Figueres i Barcelona.

El 9 de maig de 1809, la guarnició estava composta per 4.945 soldats d'infanteria de Girona, dels quals, 1.125 pertanyien al Batalló de Voluntaris de Barcelona, 600 als miquelets de Vic i 1.120 als de Girona; la resta pertanyia al Regiment d'Ultonia (800) i al Regiment de Borbó (1.300). Respecte a les tropes d'artilleria, 240 van ser miquelets del segon Tercio de Girona, 130 infants de marina costanera, 22 sapadors, 108 de l'esquadró de Sant Narcís i 278 del Reial Cos d'Artilleria. Quan, després de fortes pèrdues, es va rendir l'11 de desembre de 1809, només en quedaven 1.168 d'infanteria i 208 artillers.

En el segon setge de Girona, La Junta Superior i el comandant de l'exèrcit marquès de Coupigny es van afanyar a enviar a les companyies de reserva de les Juntes de Vic, Manresa, Puigcerdá, Urgell, Talarn i Cervera. Per la seva part, les companyies de les Juntes de Mataró i el Vallés van acudir per contenir l'enemic en el Besós, i els d'Igualada, Vilafranca i Tarragona van anar a fer el mateix en el Llobregat. La resta de les tropes veteranes i els miquelets també van acudir en defensa de Girona.

Tanmateix, les indecisions de Coupigny i el seu successor, Blake, van fer que a la defensa de Girona acudissin sometents mal equipats, mal armats i molt curts de municions. Encara que la Junta havia elaborat un pla per a la collita d'armes a tot el territori sota el seu control, els seus esforços no van poder evitar la caiguda de Girona l'11 de desembre.

El caràcter voluntari dels miquelets es va perdre quan els pobles es van quedar sense homes.

Aviat es van quedar sense armes, sense salaris i fins i tot sense roba, quan l'exèrcit del comandant Milans del Bosch es va retirar l'agost de 1808. Però els problemes fonamentals d'aquestes inexpertes tropes eren la indisciplina i la tendència a desertar. Matías Remisa, referint-se a la columna de Vic, diu que la insubordinació der els miquelets cap als seus oficials era habitual.La guarnició de Girona va ser més lluny en proposar la deserció en massa a la Junta de Vic i els del castell d'Hostalric van tenir un enfrontament amb els oficials durant l'estiu de 1808.

EL PROBLEMA DE LA DESERCIÓ

Si bé no hi ha dubte que la resistència a l'exèrcit napoleònic era una causa comuna per a la població de Catalunya, hi havia, tanmateix, una creixent dificultat per reclutar joves perquè s'unissin als miquelets o els sometents. Molts d'ells van abandonar les files de l'exèrcit o van comprar la seva exempció del servei militar.

El problema dels desertors en l'exèrcit espanyol, que va afectar un 20% de la seva força total, també es va convertir en una actitud generalitzada entre miquelets i sometents, i una qüestió de greu preocupació per a la Junta catalana i les autoritats militars. Els oficials de l'exèrcit tenien ordres d'elaborar informes mensuals sobre el nombre de desercions que es produïen, que enviaven a les comissions militars de les Juntes que giraven ordres per a la seva detenció. En aquestes s'incloïa una fitxa individual amb les dades personals dels desertors.

A fi de detenir el fenomen de la deserció, que minava la moral de l'exèrcit, a mitjan 1811 el comandant de l'exèrcit Lacy va dictaminar una política rigorosa contra ells, privant els desertors de tots els seus drets i aplicant sense contemplacions les sancions més estrictes.

Per la seva part, en 1812 Josep Manso va denunciar el mal exemple dels magistrats als pobles en permetre que els membres de les seves famílies i els fills dels rics poguessin desertar impunement i sense imposar les multes i sancions corresponents.

Amb freqüència els desertors es van unir i es van organitzar en partides de bandolers. El seu nombre va anar augmentant, reflex de la misèria en la qual anaven caient les classes més baixes de la població a mesura que anava avançant la guerra. Aquests van ser anomenats "Companyies de Brivalla" i encara que al principi estaven compostes per delinqüents comuns, més tard se'ls van unir els desertors de l'exèrcit, i els dels sometents i miquelets, especialment entre 1809 i 1811. El saqueig de pobles mantenia tota la població en estat d'alarma. Hi va haver baralles freqüents entre les diferents bandes i en ocasions fins i tot es van unir als francesos. Davant un problema tan complex, la Junta de Mataró en diverses ocasions va haver de demanar ajuda a la Junta Superior per mantenir ratlla a aquestes torbes.

La militarització d'aquests grups va créixer a bon ritme el 1811. A finals d'aquell any, la Junta Superior va fer una selecció dels miquelets, elegint els més capaços i lliures de l'obligació de recolzar a l'exèrcit regular i a la resta els va manar tornar a les seves llars. El juliol de 1811, el sacerdot de la parròquia de la Palma, Adriá Ochando Ros, va informar a la Juna Superior i al comandant de l'exèrcit de la necessitat de formar un batalló o una companyia de voluntaris, d'un miler d'homes, per unir-se als 300 camperols que s'havien allistat, xifra que es va assolir amb pròfugs, presos que havien escapat i desertors francesos " a condició de que coneguin i siguin de la regió".

L'objectiu militar proposat era el posicionament d'aquesta força a les riberes de l'Ebre, entre Mequinensa i Mora, àrea sota una amenaça particular de l'enemic, a fi d'assetjar-lo sense caserna.

Del pla proposat pel sacerdot Ochando, el baró d'Eroles només va aprovar incorporar-los a la rereguarda. La Junta dió la seva aprovació provisional i se'l va autoritzar a organitzar-los en companyies.

Tanmateix, quatre mesos després, la Junta va decidir que seria més útil que s'unissin a la divisió del coronel Joan Clarós. Com va succeir en el primer semestre de 1811, la Junta havia autoritzat la formació de set companyies d'honor o guerrilles, encara que en realitat només les d'Ochando, Francesc Montardit (d'Ager), que operava a la regió de Balaguer, i Franch, van entrar en servei; les altres mai no van arribar a formar-se.

L'experiència aconsellava en contra de la formació de batallons, que a la llarga conduïa a la deserció dels seus homes i a la comissió de delictes de tot tipus, a més de privar a l'exèrcit regular de tropes auxiliars. De fet, els Almogávares, Caçadors de Girona, i els Batallons de Caçadors de l'Empordá es van dissoldre l'agost de 1811, malgrat algunes protestes com la de Narcís Gai, que va elogiar el Cos d'Almogávares, format el 1810, que va ser recolzat per les Juntes de Figueres, Girona i Vic.

En qualsevol cas, des de l'esclat de la guerra, les regles eren molt clares. L'ordre de la Junta Central d'11 de novembre de 1808 era clara: en cap cas cap soldat no podia ser admès en els nous regiments creats sense l'aprovació dels seus respectius comandants. Es tractava d'unir esforços i no de competir pels homes.

LA GUERRA DE GUERRILLES

La dispersió de l'exèrcit a Catalunya, i la seva pròpia tradició, va ser un brou de cultiu eficaç per a la guerra de guerrilles, a la qual cosa cal, afegir l'estreta relació entre sometents, miquelets i la població local.

Les columnes guerrilleres, com en altres regions, estaven estretament unides a la seva terra. Aquestes semblen haver estat més estables i més ben disciplinades que les milícies de la Junta, i gaudien de millor reputació. La majoria dels seus dirigents van arribar a nodrir les Juntes i les tropes regulars: Milans, Clarós, Rovira, Eroles, Torras i Mans. Tots van ascendir ràpidament en l'exèrcit, assolint fins i tot el grau de general. Alguns procedien de l'Església, com Josep Bertrán, el bidell de Llorà, i Francesc Canon Rovira, que era un general de brigada el 1812 i que el 1811 havia aconseguit reunir els retardats i desertors de Manresa, Solsona, Cardona i Sant llorenç de Morunys.

Les activitats del líder guerriller Joan Clarós li van valer ràpidament gran notorietat.

Encara que va fracassar en el setge de la fortalesa de San Ferran de Figueres, el juliol de 1808, amb 600 homes, va aconseguir derrotar a una columna de 2.000 soldats d'infanteria i 200 de cavalleria enviats per Reille quan intentava prendre Castelló d'Empúries, i es va detenir un comboi francès de provisions per a la fortalesa de San Ferrán.

No és fàcil distingir entre sometents, miquelets, les forces regulars i les colles de bandits. D'aquests últims, el més famós va ser Josep Pujos i Barraca (àlies "Boquica"), que es va convertir en un líder de la guerrilla amb el suport dels francesos.

Igual com el seu pare, un venedor de comerç de la comarca de la Garrotxa (Girona), era també un contrabandista. Al principi va lluitar contra els francesos, interceptant seus convoyes al seu camí de Barcelona. Més tard, el 1810, es va convertir en un espia francès, a canvi d'una recompensa monetària. Descobert, va ser traslladat a Tarragona, però va aconseguir escapar. Pagat i recolzat pels generals Lamarque i Mathieu, va aconseguir formar una companyia de "brivalla" anomenada "Caçadors de Catalunya", formada en un primer moment per entre 70 i 90 homes, i posteriorment van augmentar a 150, procedents d'una diversitat d'orígens (catalans, andalusos, bascos i mallorquins), tots ells fugits de la seva terra natal, on eren buscats pels robatoris i assassinats que havien comès.

El capità Pujol se va queixar davant de l'intendent de Girona (Rouyer de Lametz) que, després de la seva participació en Figueres, no s'havia pagat a cap home de la seva companyia. En una carta de 7 de setembre de 1810 dirigida al senyor Esteve, el subintendent de Figueres, Rouyer de Lamets el va autoritzar a assumir tots els poders municipals per fer front a la qüestió i pagar la quantitat deguda.

¿Que hay que hacer mas? De la serie "Los desastres de la Guerra" de Francisco de Goya y Lucientes.


"Boquica" es va distingir pels seus continus actes de bandidatge i demostrant sovint ser útil els francesos com en Olot el 1810, on per primera vegada va obligar l'enemic a retirar-se i després va entrar a la ciutat, on va procedir a dur a terme els seus actes habituals de pillatge i assassinat. El seu pacte amb els francesos li va permetre mantenir la meitat del que s'havia robat, però sembla que quan aquesta promesa no es va mantenir ell es va venjar als locals. El 1811 va intentar arribar al mateix acord amb els patriotes, però no va tenir èxit. Quan va acabar la guerra, Pujol es va exiliar a Perpiñán i Eroles va demanar la seva extradició. Lliurat a les autoritats espanyoles, va ser condemnat a mort i va penjat davant d'una gran multitud a Figueres, la població del qual havia estat convocada a ser testimoni de l'execució. La seva fama el va convertir en el protagonista d'una novel·la (J.Aragó, "chez de Pujol miquelets ou la Catalogne", 184-1815, París, 1840).

A més de la banda de Pujol, actuaven també altres grups al marge de la llei. El general francès Guillord es va queixar el desembre de 1810 que la columna Clarós es dedicava al bandolerisme a les carreteres de l'Empordá. Ell era "capità de contrabandistes", al capdavant de les "bandes de vàndals i bandits" que violaven totes les lleis de la guerra, i que contínuament cridava als catalans al Sometent.

Un dels líders de la guerrilla va ser el clergue Josep Bertrán (el bidell de Llorà), que va encapçalar un grup de quaranta o cinquanta homes, tots ells desertors del bàndol català, que a més d'haver-se passat a l'enemic, també va rebre ajuda dels pobles d'Amer, la Salleta i Anglès, que també era en aliança amb els francesos. L'esmentada companyia, a més de cometre molts robatoris i altres excessos, va impedir que la deserció de les files de l'enemic facilités la caiguda de Llorà. Al voltant de 700 soldats francesos s'havien passat en el costat espanyol entre desembre de 1809 i juny de 1810. En vista de tals fets, l'única opció, que estab oberta era la detenció de les esmentades persones, "vives o mortes".

El líder de la guerrilla, Josep Manso es va convertir ràpidament en una llegenda. La llegenda popular diu que sent un noi havia estat bufetejat per un soldat francès i havia jurat revenja. Va veure per primera vegada l'acció al capdavant del terç Berga a Hospitalet. A l'edat de 23 anys va arribar el grau de capità i va organitzar una columna de 800 camperols a Vallirana, que va ser una espina constant per a les columnes imperials. Comptava amb el suport dels sometents de Vilanova, Sant Sadurní i Martorell.

Després d'haver estat ascendit a tinent coronel i comandant de la línia del Llobregat, va sol·licitar enèrgicament la col·laboració de les Juntes locals. La situació dels seus homes no era precisament òptima. Va exigir que les Juntes de Manresa, Vilafranca i Barcelona havien d'enviar roba per a les seves tropes, ja que estavan mig nues.

Manso no va tenir objeccions en justificar les represàlies preses en sis presoners francesos que havia fet penjar de l'arbre de la Creu Coberta, per les atrocitats comeses per les tropes de Suchet a les viles de Molins de Rei, Calleja i Sant Vicenç del Horts, on 30 civils indefensos van ser assassinats, entre ells diverses dones. Va culminar la seva carrera fins al generalat amb les accions de Bellpuig, Sant Celoni i en particular l'Ordal.

L'exèrcit francès identificava els sometents amb lladres i saltejadors de camins.

Davant de les derrotes militars de 1811, molts catalans posen en dubte l'eficàcia de l'exèrcit regular, contrastant els èxits assolits pels miquelets i sometents en els primers dies del conflicte amb el fracàs calamitós de l'exèrcit. La pèrdua del castell de Figueres va acostar tota la població de Catalunya a la desesperació total. Anteriorment, l'esmentat castell havia estat capturat als francesos l'abril de 1811 per la columna de Cànon Rovira, que tenia molt poc coneixement real de les tàctiques militars. En tals circumstàncies crítiques van ser molts els que van intentar pal·liar les manques de l'exèrcit. Un ciutadà anònim, va enviar una carta a la Junta Superior, firmant com "El Patriota de les muntanyes, un amic de l'exèrcit i de la bona política", va denunciar la ineficàcia de l'exèrcit regular i el va atribuir al fet que els seus funcionaris havien acceptat les formes del vestir francès, havien donat l'esquena a la religió, s'envoltaven de concubines, exigien demandes excessives als vilatjans, sense donar-los gens a canvi, i passaven el temps jugant jocs d'atzar i burlant-se dels monjos caputxins i de les seves barbes. La clau de la solució rau en una major moral per a l'exèrcit, proposant el següent pla que conté cinc punts principals: 1) la prohibició de la blasfèmia, 2) l'expulsió de totes les dones de l'exèrcit, 3) la regularització dels salaris, 4) la prohibició dels jocs d'atzar, i 5) la captura dels desertors que abarrotaven els pobles.

EL CLIMA D'AGITACIÓ I EL BANDOLERISME

Des dels primers dies el govern francès va prendre mesures dràstic en barcelona per resoldre el greu problema del clima d'agitació. El 22 de desembre de 1808, Duhesme va autoritzar a les autoritats de la ciutat per formar petits destacaments armats per arrestar els "rodamons i guerrillers, i alhora va crear una columna volant, que operava a Barcelona i els pobles del voltant, per detenir els paisans en armes i miquelets, per ser penjats o afusellats immediatament.

Igualment, el problema de l'agitació social va obligar les autoritats patriotes a Catalunya a organitzar una sort de milícies urbanes per preservar l'ordre en algunes ciutats, amb responsabilitat en la vigilància interna. El 12 de juliol de 1808, la Junta Superior del Principat disposa la creació a la ciutat principal de cada Junta Local, d'un escaire o una columna de vol de 15 soldats o pagesos, armats i a cavall, dirigida per un oficial i un sergent, a fi de restablir l'ordre públic.

El bandolerisme català, que havia tingut una llarga tradició en segles anteriors, va renéixer el segle XVIII i va créixer durant la guerra del francès. Els "lloros" i els "brivalles", les colles de bandits composta de criminals perillosos, vagaven pel camp català durant aquell temps, cometent robatoris i excessos de tot tipus. En ocasions es presenten als mateixos pobles com a columnes de patriotes, exigint diners i menjar. Es va convertir el bandidatge en una pesada càrrega, enfonsant-se els pobles en la pobresa i en la misèria. Bandes com la de "Boquica" i la d'un tal "Pelegrí", que es van convertir en auxiliars de l'exèrcit napoleònic, van complicar encara més la vida dels pobles que no havien pogut resistir els invasors.

Trabuc. Era un arma sovint utilitzada per la guerrilla i altres tropes irregulars. Permetia carregar-la amb tota mena de munició i el seu radi d'acció era molt ampli. Això si, la seva precisió era mínima.


No hi havia gaire diferència entre el comportament de la guerrilla i el dels soldats, desertors i miquelets. La Junta de Vic va informar la Junta Superior sobre l'extorsió a què els seus ciutadans estaven sotmesos per les tropes i miquelets que passaven per la ciutat.

Abunden els testimonis, públics i particulars, del dany que podien fer en les poblacions els diferents cossos armats, i tots els esforços per contenir-los van resultar poc profitosos, a causa de la crònica situació d'inestabilitat que va causar la guerra i els mals que en van derivar, també en la comarca del vallès, on la Junta de Granollers va denunciar els crims i robatoris comesos per les bandes i els soldats de pas pel seu territori.

Les activitats de la guerrilla se superposen amb les dels bandits, delinqüents comuns, rodamons i contrabandistes. Els dos grups tenien coses en comú, tals com la seva condició social, les injustícies que esperaven venjar, la naturalesa de la seva lluita, l'ambigüitat de les seves relacions amb l'entorn, i la "revenja", "justicia" que de vegades s'exerceix contra els rics.

Junt amb la motivació financera, vinculats amb el fenomen de la deserció i la necessitat per sobreviure enmitg d'una cruel i llarga guerra, també deuria assenyalar-se l'escalada de la violència, perpetrada en formes extremes per ambdues parts. El deteriorament de les condicions de vida per les raons ja assenyalades, va originar aquesta forma de resposta com un símbol de rebel·lió, de forma espontània i primitiva.

La Guerra del Francès va ser un verdader brou de cultiu per als bandits.

LES ACTIVITATS DELS IRREGULARS SEGUN ELS MILITARS I LES AUTORITATS

Les activitats dels sometents, així com la dels miquelets, eren molt criticadss pels militars, que els atribuïen indisciplina i falta de comandaments professionals. Els acusaven, a més, de desertar amb facilitat, i, en general, de capaços de les majors iniquitats, precisament per mancar de caps professionals i de disciplina militar.

Cabanes expressa les seves reserves sobre els miquelets en la seva "Història de les Operacions de l'Exèrcit de Catalunya". En ell es diu que, si bé poden haver estat valuosos en la Guerra de Successió, quan l'artilleria de campanya amb prou feines es va usar, en la guerra contra els francesos, que estaven familiaritzats amb les noves tàctiques militars, eren totalment ineficaços, a causa de la seva menor instrucció i a una política equivocada de remuneració, ja que rebien, en general, majors salaris que els soldats de línia, els quals, a més, estaven subjectes a una major disciplina, pel qual molts d'aquests estaven desitjant allistar-se als cossos irregulars.

Tanmateix, aquesta visió negativa contrasta amb l'oferta pel Padre Raimundo Ferrer, per a qui sometents i miquelets eren els verdaders protagonistes de la guerra en catalunya, i no l'exèrcit regular.

De la mateixa manera, per a l'historiador liberal M.Agustín Príncep, els cossos irregulars propis del Principat van exercir un paper fonamental des del punt de vista militar, similar al de la guerrilla. Amb habilitat i astúcia, es van embardissar en una guerra de muntanya, que no va donar treva a l'enemic, al que va obligar a dividir els seus esforços perquè en s'hi hagi en totes parts alhora, atacava els combois, interceptaven els seus missatges i interrompien les seves comunicacions.

El general britànic Sir William Napier havia observat la gran capacitat del català per a la resistència: "El seu patriotisme era més pur i els seus esforços més sostinguts que en la resta (d'Espanya): els sometents eren valents i actius en el combat, actuaven units amb la població local i la seva tasca era clarament desinteressada".

D'acord amb Teodoro Redding, la guerrilla s'adaptava molt bé a la idiosincràsia catalana:

"No hi ha diferència entre els homes a Catalunya, tots són soldats, en els camps, als camins, a les viles, a les ciutats ocupades per l'enemic, on els catalans mostren un profund odi als francesos, un zel inextingible per la pàtria, una lleialtat fora de tot dubte... ".

Sometents i miquelets van lluitar junts en la majoria d'ocasions, però estaven subordinats a l'estratègia general establerta per l'alt comandament militar, excepte en els primers mesos de la guerra, quan no hi havia un clar alt comandament militar. Els càlculs de la Junta Superior catalana, en cas de crear i armar un exèrcit de 40.000 homes, no van arribar a res. Els problemes de finançament i organització mai no van ser adequadament superats malgrat els esforços realitzats. La falta d'armes, la indisciplina i la dispersió dels miguelets i els sometents va donar origen a les bandes guerrilleres, des d'on la necessitat de supervivència va portar al bandolerisme, com en altres regions d'Espanya.
Telèfon: 93 729 14 72              E-mail: fundacio@oreneta.org